Meleg lábazat barkácsolása

Kellően nagyszámú lehetőség közül választva, az otthon fűtésének leghatékonyabb módja közül az emberek leggyakrabban azokhoz a lehetőségekhez folyamodnak, amelyek minimális, kezdeti befektetést biztosítanak, amelyek elfogadható hőátadási együtthatót biztosíthatnak. Új tendencia volt ebben a kérdésben a fűtött szegélyléc felszerelése. Európában ezt a rendszert körülbelül két évtizede használják, ami ennek megfelelően a hatékonyság meglehetősen magas mutatóját jelzi. Az elektromos szegélyléc olyan fémszerkezet, amelybe fűtőberendezés van beépítve, a fűtés közvetlenül infravörös sugárzással történik. Ez a rendszer egyetlen verzióban vagy a radiátor akkumulátorokkal együtt is működhet.

A telepítés szinte minden területen lehetséges, legyen az lakás vagy nyaraló. Ha úgy dönt, hogy csatlakozik ezen egységek tulajdonosaihoz, megmutatjuk, hogyan kell saját kezével felszerelni a meleg vizet és az elektromos szegélylécet.

Meleg szegélyléc

Meleg szegélyléc

Kívülről az egység összes elemének nincsenek különösebb különbségei a közönséges lábazathoz képest, leggyakrabban alumínium összecsukható burkolatból készülnek. A meleg szegélylécek tipikus modelljeinek méretei 14 centiméter magasak és három szélesek. Belül, szerelt konzolok segítségével, fűtőelemet helyeznek el, amely két rézcsőből áll, amelyeket sárgaréz bordák kötnek össze. Az összes fűtőegységet egyetlen rendszerbe kapcsolják krimpelő anyák vagy réz forrasztással történő forrasztás segítségével. A sarokszakaszokban az elemeket réz vagy polimer csövek segítségével kötik össze. Nem aggódhat, hogy idővel a készülék rozsdásodni fog, mert a termék gyártási folyamatában csak színesfémeket használnak, amelyek viszont a szegélyléc magas hőátadási együtthatóját biztosítják.

Hogyan működik a meleg szegélyléc

A meleg lábazat telepítését a szoba teljes kerületén végzik, így a helyiséget simán és egyenletesen fűtik. Ezt a készülék felső részén elhelyezett speciális furatokon keresztül történő hőelosztás biztosítja. A helyiség elfogadható szintre, 20-24 ° C-ra történő felmelegítéséhez az alumíniumlemezeket 40-70 ° C hőmérsékletre kell melegíteni.

A következő szempontra érdemes odafigyelni! A padlótól bizonyos távolságra elhelyezkedő hagyományos radiátorokhoz képest a meleg szegélylécrendszer a szoba szinte legalsó részéből fűtést produkál.

A tér fűtését a falak hőátadása miatt hajtják végre, előbb elnyelik az alaplapokból érkező hőt, majd passzív hőforrásokká válnak. Köszönhetően annak, hogy a hő egyenletesen oszlik el a helyiségben, sehol nem lesz hideg zónája.A bútorok felszerelése semmilyen módon nem befolyásolja a készülék működését, a hatékonyság ugyanaz marad.

A meleg szegélylécek típusai

A meleg szegélylécek típusai

A működési elv szerint az egységeket elektronikus és hidraulikus részekre osztják.

Az elektromos szegélyléc párosított, rézből készült csövekből áll, ahol az egyikbe kábel van szerelve, szilikon szigetelésű, hőálló anyagból, míg a másikba alacsony hőmérsékletű fűtőelemet helyeznek el, a maximális fűtési hőmérséklet körülbelül 60 ° C. A hőmérséklet-szabályozás elektromos érzékelő, termosztát segítségével történik. A termék speciális bilincset tartalmaz a földeléshez, ezt nem szabad elhanyagolni.

A víz alaplapján desztillált folyadék vagy fagyálló folyadék hővezető folyadékként működik. Ezeket az elemeket kazánnal vagy központi fűtési rendszerbe történő bekötéssel fűtenek. Ez a módszer gazdaságosabb, mint egy elektromos szegélyléc, mivel a második bizonyos mennyiségű áramot fogyaszt. A hőmérséklet szabályozása hőszeleppel vagy automatikus üzemmódban történik.

Figyeljen oda! Az a távolság, amellyel kinyújthatja a víz alaplapjának vonalait, legfeljebb 15 méter, ha a szoba nagyobb, akkor további autonóm kontúrokat kell felszerelni.

Beszéljünk egy ilyen rendszer előnyeiről és hátrányairól.

Beszéljünk egy ilyen rendszer előnyeiről és hátrányairól.

Soroljuk fel az ilyen típusú eszközök fő előnyeit:

 1. A helyiség működési elvének meleg lábazattal történő fűtésének elve távolról hasonló a meleg padlóhoz, de a telepítési folyamat kevésbé munkaigényes és sokkal gazdaságosabb. Felhívjuk figyelmét, hogy sok helyiségben nem lehet padlófűtést, különösen víz alatti padlófűtést telepíteni. A szegélyléc felszereléséhez csak egy teljesen lapos falra van szükség. Ha szükséges, könnyedén szétszerelheti és telepítheti a rendszert egy másik helyre.
 2. A meleg lábazat segítségével szinte minden helyiségben kedvező klímát érhet el. A lassan növekvő légáramok nem tolják el a port a szobában. A hő nem koncentrálódik a szoba felső részében, hanem egyenletesen oszlik el a helyiségben.
 3. Annak a ténynek köszönhetően, hogy a falak hőfogadó képernyőként működnek, örökre megfeledkezhet a penész és a nedvesség jelenlétéről a helyiségben. A tágas üvegterületeken nem alakul ki kondenzvíz.
 4. Egy ilyen rendszer telepítése nem fogja megizzasztani egy hétköznapi embert, mert az összeszerelés egyszerűségét a blokkszerkezet biztosítja, amelyet egyszerűen össze kell kötni egymással, és csatlakoztatnia kell az áramellátáshoz vagy a központi fűtési rendszerhez.
 5. Annak a ténynek köszönhetően, hogy a készülék nem melegszik fel magas hőmérsékletre, nem lehet attól tartani, hogy bútorai, tapétái, függönyei vagy egyéb háztartási cikkei használhatatlanná válnak.
 6. A szegélyléc nem lesz észrevehető a vendégei számára, harmonikusan illeszkedik a belső térbe, mert vásárlás előtt tetszés szerint kiválaszthatja a színt.

Menjünk át a hátrányokon:

 1. Az egyik első hátrány a meleg szegélyléc rendszer vásárlásához szükséges összeg.
 2. Az elektromos szegélylécek második hátránya az áram ára, mivel napról napra nőnek, és a normál működéshez jelentős mennyiségre van szüksége.
 3. A meleg szegélylécrendszer nem képes egy pillanat alatt felmelegíteni a szobát, a helyiség hőmérsékletének fenntartására tervezték.

Előkészítő tevékenységek a rendszer telepítése előtt

Az első lépés a készülék szükséges teljesítményének kiszámítása, valamint a víz vagy az elektromos készülék típusának megválasztása. Az egyes helyiségekhez szükséges fűtőelemek száma egyedi lesz, és függ az éghajlattól, a kettős vagy hármas üvegezés jelenlététől az ablaknyílásokon és a fűteni kívánt területtől.Az elfogadható szobahőmérséklet biztosítása érdekében az átlagos érték négyzetméterenként száz watt. További megtakarításként plusz a szigetelés jelenléte a házban vagy a lakásban, amely lehetővé teszi számottevő pénzmegtakarítást, mert ebben az esetben olcsóbb rendszert lehet vásárolni, vagy csökkenteni lehet a fűtési modulok számát. Az elemek egymáshoz való csatlakoztatásához ajánlott réz forrasztást használni, mert képes ellenállni a nagy terhelésnek, valamint biztosítja a rendszer megbízható tömítését. Ha lehetetlen megvalósítani ezt a módszert, akkor menetes szerelvényeket kell használni. A kazánból a rendszer vízellátását kizárólag polimer csövekkel, legfőképpen polietilén csövekkel kell biztosítani.

Meleg szegélyléc telepítési folyamat

Meleg szegélyléc telepítési folyamat

Mielőtt elmondanánk az elektromos vagy vízi szegélyléc felszerelésének jellemzőit, először vegye figyelembe az általános szempontokat:

 1. A telepítési folyamat megkezdése előtt meg kell jelölni a panelek telepítési vonalait, a rendszernek a padlószint felett egy centiméter távolságra kell lennie.
 2. A panelt műanyag tiplikkel ellátott önmetsző csavarokkal rögzítik a falra. A panel hátulján olyan ütközők vannak kialakítva, amelyek biztosítják a szükséges rést (15 mm) a falfelület és a rendszer között.
 3. A fűtőelem burkolata és a fal felülete közötti jobb hőszigetelés érdekében szigetelőszalagot ragasztanak.
 4. Fúrjon lyukakat a konvektorok tartóinak rögzítésére. Ehhez a legjobb, ha negyven centiméteres lépésekben használunk tipliket.

Elektromos szegélyléc

Figyelem! A készülék magas energiafogyasztási arányokkal rendelkezik, ami 17 darabra korlátozza az egy áramkörben használt panelek számát.

 1. A kábelt a fal belsejében kell bekötni, vagy kívülre is felszerelhető, feltéve, hogy a vezetéket egy speciális ládával szigetelik.
 2. A készüléket a hálózathoz kizárólag hőmérsékletszabályozó eszközökön keresztül kell csatlakoztatni. A falra van szerelve.
 3. Az indítás előtt kalibrálni kell az eszközt.

Víz alaplap

 1. A sarkok áthaladásakor speciális alakú összekötő csöveket kell használni.
 2. Csatlakoztassa az összeszerelt rendszert az elosztóhoz, és forró vizet vezetjen.
 3. Miután meggyőződött arról, hogy nincs-e szivárgás, szerelje be az első szegélylécet.

Ebben a cikkben megpróbáltuk elmagyarázni a meleg víz és az elektromos szegélylécek felszerelésének főbb pontjait, tanulmányoztuk ezen manipulációk főbb pontjait, és részletes utasításokat és saját kezűleg telepítettünk.

4504 0

Hozzászólni

Hogyan válasszunk

Vélemények

Javítás