itthon Gondoskodás Légkondicionáló berendezések Hogyan tisztítsa meg saját maga a légkondicionálót

Hogyan tisztítsa meg saját maga a légkondicionálót

A légkondicionálók manapság nagyon elterjedt háztartási készülékek. Spórolnak a nyáron a rekkenő hőségtől és segítenek a meleg helyiségekben a hideg évszakban (a modellek 5 és 20 fok alatti hőmérsékleten működnek). A légkondicionálók megtisztíthatják a levegőt és csökkenthetik a helyiség páratartalmát. Amikor a légkondicionáló működik, nagy légáramlás halad át rajta.

A légkondicionálóba por és káros részecskék kerülnek a levegővel együtt. Idővel egy teljes sárréteg halmozódik fel a légkondicionáló részein: szűrő, hőcserélő és ventilátor. A szennyeződés és a por felhalmozódása rontja a légkondicionáló működését és növeli az energiafogyasztást. Szennyezett környezetben gombák és baktériumok is kialakulhatnak. Az ilyen levegő belélegzése veszélyes az emberi egészségre. Kérdés: hogyan tisztítsa meg önállóan a légkondicionálót - egy nap a berendezés minden második tulajdonosa felteszi magának a kérdést.

Ha a háztartási készülék garanciája még nem járt le, akkor ajánlott szakembereket bevonni a takarításba. Amikor a garancia már lejárt, akkor kitalálhatja az összes bonyodalmat, és saját kezűleg megtisztíthatja a légkondicionálót. Nagyon fontos, hogy a légkondicionálókat időben megtisztítsák. A berendezésgyártók a saját klímaberendezések tisztítási idejét ajánlják az egyes modellekhez. Mivel a klímaberendezések használatának gyakorisága a különböző tulajdonosok számára eltérő, meg kell tisztítani a berendezést, mivel az elszennyeződik. A háztartási gépek használatának minden szezonkezdése előtt kötelezően megelőzően tisztítani kell a légkondicionálókat.

Az Aliexpress legjobb 9 hordozható légkondicionálója

Jelek, amelyek sürgősen megtisztítják a légkondicionálót

a légkondicionáló öntisztulása

Erősen szennyezett légkondicionáló bekapcsolásakor a következők jelenhetnek meg:

 • fokozott zaj
 • folyadék szivárgás
 • rossz szag

E jelek megjelenése azt jelzi, hogy a szennyezés kritikus szintet ért el. A légkondicionálót sürgősen meg kell tisztítani. A fent említett következmények elkerülése érdekében a berendezés időben történő karbantartására van szükség.

Lásd még:

Milyen munkákból áll a berendezések tisztítása?

légkondicionáló szűrő tisztítása
A háztartási gépek karbantartását két blokkban - beltéri és kültéri - végzik. Bármely modell légkondicionálóinak tisztítása több szakaszra oszlik: (Lásd még: Melyik légkondicionáló tisztítót válasszuk. )

 • a szűrő tisztítása (vagy cseréje)
 • a beltéri egység tisztítása
 • a kültéri egység megelőző tisztítása

Nézzük meg részletesen az egyes tisztítási típusokat

A légkondicionáló szűrőjének tisztítása

Tisztítás havonta egyszer ajánlott. Tisztítás előtt alaposan tanulmányozza át a légkondicionáló kezelési útmutatóját, hogy megtudja, hogyan kell megfelelően eltávolítani a szűrőt. A laza por összegyűjtése érdekében jobb, ha papírt (vagy filmet) terít a padlóra helyezett légkondicionáló alá.

 1. Ne felejtse el leválasztani a berendezést a hálózatról.
 2. Távolítsa el a légkondicionáló fedelét és a védőrácsot.
 3. Távolítsa el és tisztítsa meg a szűrőt.
 4. A szűrő tisztításához porszívót használnak.Ha a szűrő nagyon piszkos, akkor folyó víz alatt (a hőmérséklet legfeljebb 45 fok) le kell öblíteni.
 5. Szárítsa meg a szűrőt (forró levegő használata nélkül).
 6. Szerelje össze a légkondicionálót.

Fontos:

a szűrő csak nyolcszor mosható (a víz megváltoztatja a kapacitását). Ezután a légkondicionáló hatékony működéséhez elengedhetetlen a szűrő cseréje. A zsebszűrők nem tisztítják meg magukat. Egyszerűen kicserélik újakra.

A split rendszer beltéri moduljának tisztítása

a légkondicionáló belső tisztítása

Továbbá a szűrők után meg kell tisztítani a hőcserélőt-párologtatót, felelős a levegő fűtéséért és hűtéséért. A berendezés fő része - a légkondicionáló párologtatója - freonnal ellátott csövekből áll. A csöveken áthaladó légáramlatot lehűtjük, A légkondicionáló párologtatójának tisztítása nagyon fontos a berendezések hatékony működése szempontjából, évente kb.

A tisztítás során a technikust lekapcsolják az áramellátásról. Először a felső burkolat szellőzőnyílásait tisztítják, majd a fedelet és a védőrácsot eltávolítják. A hőcserélőből, a csövekből és a szelepekből származó port porszívóval távolítják el. Nehezen elérhető helyeken az osztott rendszereket puha kefével tisztítják, hogy ne károsítsák a hőcserélőt. Néha meg kell tisztítani a beltéri egység ventilátorát. Por is megtelepszik rajta. A nem erősen szennyezett ventilátort szappanos vízzel nedvesített ecsettel könnyen meg lehet tisztítani.

A kültéri egység tisztítása

A split rendszer kompresszor blokkja az épület külsején található. A szakemberek szétszerelik. A készülék külsejét csak a ház kinyitása nélkül öblítheti le. A légkondicionáló kikapcsol a hálózaton. Először a port és a szennyeződéseket puha kefével távolítják el, majd a maradék szennyeződést a csapvíz nyomásával mossák le. A felesleges nedvességet alaposan törölje le ruhával. A légkondicionáló hatékony működése érdekében a kültéri egységet évente 1-2 alkalommal tisztítják.

Fertőtlenítés

Az eljárás kötelező a háztartási gépek szervizeléséhez. A permetező palack segítségével antiszeptikus oldatokat visznek fel a légkondicionáló testének teljes belső felületére. Az oldatot több lépésben permetezik. Ezután a kompozíciót puha ruhával eltávolítják.

Lásd még - A háztartási légkondicionáló működési elve és készüléke

Az Aliexpress legjobb 9 hordozható légkondicionálója

A légkondicionáló tisztítási hatékonysága

A légkondicionálók időben történő egyszerű tisztítása a szennyeződéstől és a fertőtlenítéstől lehetővé teszi:

 • kedvező mikroklímát teremtsen a helyiségben
 • energiát takaríthat meg a helyiség hűtésére (fűtésére)
 • meghosszabbítja a berendezések élettartamát.

A légkondicionáló tisztítása után látni fogja, hogy nem nehéz otthon tisztítani a légkondicionálót. Nem szükséges szakembert hívni. Ez a munka függetlenül végezhető.

Lásd még:

7632 0

Hozzászólni

Hogyan válasszunk

Vélemények

Javítás