itthon Javítás Nagy háztartási gépek Az Atlant mosógép F4 hibát ad - mit jelent ez?

Az Atlant mosógép F4 hibát ad - mit jelent ez?

Bezártuk a nyílás ajtaját, megnyomtuk a „Start” gombot, és egy idő után észrevettük, hogy a gép leállt, és az F4 kód látható a kijelzőn. Mit kell tenni? Mit jelent az F4 hiba az Atlant mosógépben? Hogyan tudom magam megoldani a problémát? Mindezekre a kérdésekre ebben a cikkben talál választ.

A hiba dekódolása

F4 hiba az Atlant mosógépben

Az F4 hiba az Atlant gép kijelzőjén azt mondja, hogy problémák vannak a leeresztő rendszerben, és nem lehet a szennyvizet a tartályból elvezetni. Mielőtt felhívná a mestert és pánikba esne, meg kell tudnia, van-e oka a pániknak, és meg kell értenie, mi a probléma.

Képernyő nélküli mosógépeken a be / ki jelzőfény és az alsó sor második kijelzője kigyullad.

Oshibka F4

Hogyan lehet saját maga kijavítani a hibát

Mielőtt felhívná a mestert és pánikba esne, meg kell tudnia, van-e oka a pániknak, és meg kell értenie, mi a probléma.

 • Vezérlési hiba. A hiba kiküszöbölése érdekében újra kell indítania az Atlant mosógépet. Ehhez kapcsolja ki a bekapcsoló gombbal, és húzza ki a csatlakozót 5-10 percig. Ezután kapcsolja be újra a gépet. Ha a hiba véletlen volt, akkor a kód nem jelenik meg.
 • Eltömődött szűrő. Az F4 hiba gyakran a lefolyószűrőben lévő törmelék miatt jelenik meg. Különböző szálak, a zsebekből származó apróságok idővel eltömítik a lyukakat, és a víz nem jut át. Ebben az esetben el kell távolítani a dugulást. Ehhez kézzel engedje le a vizet rongyokkal, majd csavarja le a leeresztő szűrőt és tisztítsa meg a törmeléktől. Végül tegyen vissza mindent a helyére, és ellenőrizze, hogy nincs-e hiba. Ha eltűnt, az ok megszűnt.
 • A leeresztő tömlő eltömődött. Gyakran előfordul, hogy a törmeléket a leeresztő tömlőbe pumpálják és eltömítik, ezzel elzárva a víz átjutását. A probléma megoldásához először le kell ürítenie a vizet, majd le kell választania a leeresztő tömlőt és meg kell tisztítani egy erős forró forró víz alatt, majd vissza kell helyezni a helyére, és újra be kell indítania az Atlant gépet centrifugálási módban. A hibakódnak el kell tűnnie.
 • Csatornaelzáródás. Az Atlant gép F4 hibájának oka gyakran eltömődött szifon vagy csatorna cső. Egy ilyen hiba diagnosztizálásához ki kell húzni a lefolyóhoz csatlakoztatott tömlő végét, és be kell kapcsolni a centrifugálási módot. Ha a hiba nem jelent meg, és a vizet a gép biztonságosan leeresztette, akkor a csatornacsövet acélkábellel vagy szifonnal kell szétszerelni.

Lásd még - Az Atlant mosógép csapágyának cseréje

Javítást igénylő hibák

Sajnos a hibát nem mindig egyszerű meghibásodás okozza. Ezért tisztában kell lennie más lehetséges okokkal.

Jelek Ok Döntés
Az Atlant mosógép nem engedi le a vizet, és a mosógépen vagy öblítési módban lóg, az F4 hibát mutatja. A leeresztő szivattyú hibás.

Lehetséges okok:

 • A szivattyúhoz kapcsolt motor tekercse eltört;
 • Rövidzárlat történt a szivattyú motorjában;
 • A leeresztő szivattyú járókeréke megsérült

A szivattyú meghibásodása az óra erőforrás-sebességének kialakulása vagy kis tárgyak bejutása miatt következik be.

A szivattyút ki kell cserélni.
Amikor a vizet leeresztik, az Atlant gép zümmögést hallat, és a víz nem távozik. Ebben az esetben van egy F4 kód. Eltömődött szivattyú (leeresztő szivattyú).

Mindenféle apró tárgy, különféle szemét a zsebekből, sodrott cérnák vagy gyapjú, amelyek átcsúsznak a leeresztő szűrőn, a szivattyúba esnek, és megakadályozzák annak normál működését.

Szükséges a szivattyú szétszerelése és megtisztítása idegen tárgyaktól.
Eltömődött leeresztő cső.

A lefolyószűrő és a tartály között elhelyezkedő elágazó cső különféle tárgyak (szálak, gyapjú, finomszemek stb.) Által is eltömődhet.

Meg kell tisztítani a csövet az elzáródástól.
A mosási program megszakad, és megjelenik az F4 kód.

Hiba lehetséges a program bármely szakaszában (öblítés, centrifugálás, mosás), és az is lehetséges, hogy azonnal megjelenik az indítás után.

Az elektronikus vezérlőmodul hibás.

Fő ok:

 • A deszkán lévő elemek nedvességének, oxidációjának vagy égésének lehetséges behatolása miatt;
 • Az áramköri elemek károsodása;
 • Firmware meghibásodása;
 • Meghibásodás a mikroprocesszorban
Az áramköri elemek különböző okokból történő meghibásodása esetén azok cseréje szükséges.

Ha a hiba firmware hiba miatt következik be, akkor frissítse a vezérlőprogramot.

Ha a fenti módszerek nem segítettek megszabadulni a hibától, vagy azt a mikroprocesszor meghibásodása okozta, akkor a kártya teljes cseréje szükséges.

A mosógép lemossa a vizet a mosás során, és leállítja az F4 hibakódot.

Az Atlant lefagyott a centrifugálási ciklus alatt, és F4 hibát mutatott. Az ajtó zárva van.

A nyomáskapcsoló hibás.

A tartály vízszintjéért felelős érzékelő nem működik. A vezérlő nem kap jelet egy üres tartálytól. Valószínűleg rövidzárlat volt az érzékelő bekötési rajzában.

Szükséges a nyomáskapcsoló teljes cseréje.
Az Atlant mosógép leállt a mosási program egyik pontján. F4 hiba jelenik meg Hibás áramellátás a vezérlőegységekhez.

A szivattyút vagy a nyomáskapcsolót nem látják el áramellátással, vagy a vezérlőjel megszakad ezen csomópontok és a vezérlőpanel között. Ennek oka az érintkezők oxidációja, elszakadt vezetékek vagy rövidzárlat a vezetékekben.

Kívánt:

Ha az érintkezők oxidálódtak, meg kell őket tisztítani vagy ki kell cserélni.

Ha a vezetékek megszakadnak, cserélje ki őket.

Következtetés

Senki sem zárhatja ki a mosógép működésében fellépő meghibásodások megjelenését. Ezért ez a cikk hasznos lesz az Atlant gép minden felhasználójának. Gyakran a hibakódot olyan egyszerű meghibásodások okozzák, amelyeket a fenti szakaszokban áttekintve kezelhet magával.

Lásd még:

37685 0

Hogyan válasszunk

Vélemények

Javítás