itthon Javítás Nagy háztartási gépek Az Atlant mosógép F3 hibát ad - mit jelent ez?

Az Atlant mosógép F3 hibát ad - mit jelent ez?

Szokásosan betette a ruhaneműt a dobba, és elindította a mosást, és egy idő után megállapította, hogy az Atlant mosógép nem mos, és kiadja az F3 kódot. Például az Atlant gép F3 hibája programtól függetlenül megjelenik, emellett a mosás folytatódhat. Mit jelent ez a kód és hogyan lehet megoldani a felmerült problémát?

A hiba dekódolása

Stiralnaja mashina Atlant vydaet oshibku F3

Az F3 hibakód azt jelenti, hogy probléma van a vízmelegítéssel: nincs ott, vagy éppen ellenkezőleg, túlzott. Ebben az esetben a gép normálisan tud működni mosási üzemmódokban hideg vízben, de a fűtéssel ellátott programokban hiba jelenik meg. Képernyő nélküli modelleknél ezt a hibát a következőképpen jelzik - a 3. és 4. leeresztésjelző világít.

Ha azt veszi észre, hogy az ágyneműje rosszul mosott, miközben dohos szag érezhető, akkor valószínűleg a fűtőelem meghibásodik.

A javítást nem igénylő okok

  • Elektromos kapcsolat. Egyértelműen nyomon kell követni, hogy a vezeték vagy a csatlakozó sérült-e. Fontos az is, hogy az elektromos hálózathoz való csatlakozást közvetlenül, vagyis azonnal a konnektorba hajtsák végre, és ne adaptert használjon.
  • Rendszerösszeomlás történt. Ha először fordul elő ilyen hiba, időt adhat a gépnek a pihenésre. Húzza ki a gépet a hálózatból úgy, hogy szó szerint tíz percig húzza ki a tápkábelt. Elég gyakran összeomlik, de ideiglenes, és egy ilyen újraindítás segít.
  • Ellenőrizze a fűtőelem vezetékeinek csatlakozását. Ez a forgatókönyv akkor lehetséges, ha az eszközt az ilyen típusú meghibásodás előtt szétszerelték. Valószínű, hogy az érintkezők csak kissé eltávolodtak a megszokott helyről.

Lásd még - Az Atlant mosógép F4 hibát ad - mit jelent ez?

Javítást igénylő hibák

A javítást nem igénylő üzemzavarok mellett vannak olyanok is, amelyek közvetlen javítást igényelnek.

A fűtőelem eltört

Ha magas hőmérsékleten történő mosáskor a nyílás pohara hideg marad, akkor a fűtőelem hibás. Továbbá, ha a mosógépet sokk éri, a fűtés szigetelése megsérülhet, ez pedig rövidzárlatot és akár tüzet is okozhat. A meghibásodás oka lehet gyári hiba vagy méretarány. A fűtőelem nem javítható, cserére van szükség. Ügyeljen arra, hogy multiméterrel ellenőrizze a fűtőelemet, lehet, hogy a probléma nem benne van, hanem a hőmérséklet-érzékelőben (egyes modellekben a hőmérséklet-érzékelőt a fűtéstől külön telepítik).

Törött hőérzékelő

Az F3 hiba megjelenése a mosás legelején, amikor a mosógép nem melegszik fel, túlmelegíti vagy teljesen felforralja a vizet, jelezheti a hőmérséklet-érzékelő meghibásodását - olyan hőmérséklet-érzékelő, amely a mosógépben lévő víz hőmérsékletét méri. Ebben az esetben a hőmérséklet-érzékelő cseréje szükséges, és ha közvetlenül a fűtőelembe van építve, ami a legtöbb modellben megfigyelhető, akkor a fűtőelem teljes cseréjére lesz szükség.

Hibás vezérlőpanel

Ha a mosás megkezdése után 12-15 perccel az F3 hiba megjelenik az Atlant gép kijelzőjén, és a mosási folyamat teljesen leáll, akkor ez azt jelenti, hogy a vezérlőpanel meghibásodhatott. Ez egy mikrokapcsolás, amely vezérli a mosógép munkafolyamatát. Alapvetően a vezérlőpanelen elhelyezett relé ég ki, amely a fűtőelem vagy a pálya bekapcsolásáért felelős. Ebben az esetben ki kell cserélnie a kiégett relét vagy forrasztania kell a pályákat. A processzor meghibásodásakor a vezérlőmodult teljesen ki kell cserélni.

Huzalozási probléma

Ha az F3 hiba megjelenik a mosógépben, majd eltűnik, akkor a fűtőelem és a vezérlő modul vezetéke megsérül. Ilyen helyzetben meg kell csavarnia a sérült vezetékeket, vagy teljesen ki kell cserélnie a hurkot vezetékekre.

Lásd még:

8385 0

Hogyan válasszunk

Vélemények

Javítás